Fredagscafé: Pløjemanden vender - de fynske malere | Grøndalskirken

Dato Fredag d. 11. februar 2022, Kl. 14:00 til kl. 16:00
25 kr.
Fredagscafé: Pløjemanden vender - de fynske malere

Cand. Mag. Birthe Svenstrup fortæller om fynbomalerne, der i begyndelsen af 1900- tallet udgjorde en temmelig stor kunstnerkoloni på Fyn. Familie- og vennerelationer knytter dem særligt til byerne Kerteminde og Faaborg. Gruppens kernemedlemmer var kunstnerparrene Alhed og Johannes Larsen, Anna og Fritz Syberg samt Christine Swane, der var Johannes Larsens søster, og Peter Hansen, der var Anna Sybergs bror.

Johannes Larsen, Fritz Syberg og Peter Hansen mødtes i København på Zahrtmanns kunstskole, der var opstået som en reaktion på et stivnet undervisningssystem på Kunstakademiet, og Zahrtmann underviste dem med fokus på hver enkelt elevs personlige udtryk.

Johannes Larsen blev kendt for at male fuglebilleder, og de tre kvindelige malere for at gengive blomster i vindueskarmen. Men fynbomalerne blev også kendt i samtiden under den nedsættende betegnelse ”bondemalere”, fordi de malede den klæge efterårsmark og det snottede barn uden at forskønne nogen af delene.