Læsekreds: Kældermennesket | Grøndalskirken

MAJ

Dato Tirsdag d. 3. maj 2022, Kl. 10:00 til kl. 11:30
Læsekreds: Kældermennesket

Den lille roman Kældermennesket er blandt Dostojevskijs mest særprægede og regnes af mange for at være en af litteraturhistoriens første eksistentialistiske romaner.

Romanens kældermenneske er en unavngiven 40-årig embedsmand, der, takket være en beskeden arv, har trukket sig tilbage og nu lever forskanset i sin lille kælderlejlighed i en af Sankt Petersborgs forstæder. Herfra hører vi om hans bitterhed, hans vrede, jalousi, skuffelse og sorg over samfundet, som han lader gå ud over sine gamle venner, en tilfældig mand på gaden og til sidst den prostituerede Lisa. Han er kort sagt ikke noget særlig behageligt menneske, som det er let at føle sympati med.

Hvad der imidlertid gør denne bog genial er, at man ikke bare kan afskrive dette bitre menneske, som enten blot irriterende eller direkte sindssyg. For det første er han utrolig intelligent og argumenterer godt for sig. For det andet ligger der hele bogen igennem en lille snert af smuk skrøbelighed, der skinner gennem al denne vrede, hvilket næsten gør hans opførsel tilgivelig. Fortællestilen får læseren til at tænke over, hvad der egentlig er det normale og den normale måde at tænke på.

Tilmelding til:
Tine Vængtoft Kristensen, e-mail: tik@km.dk eller