Læsekreds: Kim Leine | Grøndalskirken
Advarselsmeddelelse
Begivenheden har allerede fundet sted.

Læsekreds: Kim Leine

SEP
03

Læsekreds: Kim Leine


Dato Tirsdag d. 3. september 2019, Kl. 10:00 til kl. 11:30

Kim Leine leverer igen en fængslende og meget velskrevet historie, der cementerer ham som en af Dannmarks største forfattere. Romanen er en læseoplevelse ud over det sædvanlige!

Det er en fuldstændig fantastisk, fængslende og sprogligt mesterlig roman Kim Leine har skrevet. Det er imponerende, hvordan han igen kan skrive et skæbnedrama, der rammer plet i beskrivelserne af menneskets indre dæmoner og længsler.

”Afgrunden” handler om tvillingerne Kaj og Ib. Vi følger de to brødres liv fra 1918, hvor de er godt 20 år gamle til deres død i 1944. Kaj og Ib melder sig som frivillige soldater i den finske borgerkrig. De to brødre vil op og kæmpe mod fjenden.

Brødrene møder krigen naive som unge drenge, der endnu ikke er mænd. Hurtigt opdager de krigens alvor og ser død, vold og brutale henrettelser.

De overlever krigen og kommer tilbage til Danmark, og læseren følger brødrenes liv op gennem mellemkrigstidens København.

Brødrene er mærket efter krigens oplevelser og prøver på hver deres måde at jagte lykken. Ib bliver læge og bliver siden en landskendt hypnotisør. Kaj uddanner sig som teolog, men er ateist. Han får ansættelse som succesrig journalist ved Ekstra Bladet. Siden bliver han udenrigsreporter i et Europa i mellemkrigsårene, og han oplever nazismen i Tyskland helt tæt på.

Undervejs i romanen bliver tvillingerne uenige og går hver til sit. Brødrene forenes senere i modstandsbevægelsen, og finder et fællesskab og går i fælles front mod fjenden.

I Kim Leines fortælling er beskrivelserne mange, og læseren kommer helt tæt på, så alle sanser kommer i spil. Til tider kan det for denne læser virke næsten for bestialsk og makabert. Kim Leine skildrer alt uden at kny. Dette beskrivende flow gør, at romanen er svær at lægge fra sig. Som læser bliver man suget ind i romanens univers og glemmer hurtigt tid og sted. Det er stærkt vanedannende læsning!

”Jeg udlever mine dæmoner i mine romaner” skriver Kim Leine. Og hvad er det så for nogle dæmoner, der udleves i romanen? Det er de indre, som med krigens vold og brutalitet vækkes til live.

I romanen vises det  med tydelighed, at tvillingernes deltagelse i krigen suspenderer det moralske, det medmenneskelige. Krigen - og de indre dæmoner - sidder i kroppen og i tvillingernes inderste. De har oplevet rædslerne og rusen i krigen - og dette vil følge dem altid.

Kim Leine har i ”Afgrunden” trukket på historiske fakta, der kan spejle journalisten og modstandsmanden Peter de Hemmer Gudmes liv. Det begyndte som en bestillingsopgave på et filmmanuskript, men så tog stoffet magten - og blev til næsten 595 sider. Men hvilke fremragende 595 sider!