Forfatteraften om genforeningen | Grøndalskirken

Dato Tirsdag d. 19. maj 2020, Kl. 18:30 til kl. 21:00
Grøndals krypt, Hulgårdsvej 2, 2400 København, Danmark
75 Kr. med tapas

Claus Bundgård Christensen er lektor i historie ved RUC. Som forfatter har Claus Bundgaard Christensen skrevet en lang række bøger og artikler om begge verdenskrige, Holocaust og besættelsen.

I år fejres 100-året for Genforeningen, hvor Sønderjylland blev indlemmet i Danmark efter 56 år under tysk herredømme. Dermed blev Danmark 160.000 mennesker rigere og knap 4.000 kvadratkilometer større.

I anledningen af 100 året for genforeningen kommer Claus Bundgård Christensen denne tirsdag og holder foredrag om afslutningen på første verdenskrig og genforeningen, der markeres over hele Danmark i løbet af året.

Danskerkortet
Danmark var neutral under Første Verdenskrig - og derfor blev ingen danske soldater sendt i krig.

Under krigen hørte det nuværende Sønderjylland imidlertid under Slesvig i Tyskland. Derfor var sønderjyderne nødt til at aftjene tysk værnepligt.

Claus Bundgård står bag et nye studie, som anslår, at 26.000 dansksindede soldater var indrulleret i den tyske hær i årene 1914-1918.

»Når man spillede danskerkortet og fortalte, at man var dansksindet, fik man ofte en bedre behandling af den franske civilbefolkning, fordi man ikke blev betragtet som fjendens soldat, men som en person der blot var tvunget ind i fjendens hær,« siger Claus Bundgård Christensen.

»En god relation til de civile kunne betyde, at soldaterne skaffede sig adgang til bedre mad, sex eller bare en bedre stemning, hvor man kunne snakke med børnene og være i en situation, som mindede om livet derhjemme,« fortæller Claus Bundgård Christensen.

Forfatteraften
Udvalgte dage i løbet af året afholder vi forfatteraften med tapas.

Dørene åbner kl. 18.15, og fra kl. 18.30 er der tapas + rødvin. Herefter holder aftenens indbudte forfatter et oplæg med en indskudt pause undervejs. Vi slutter altid af med en spørgerunde, så ingen brænder inde med uafklarede tanker.

Køb billet (Pris: 75 Kr.) til forfatteraftenen med Claus Bundgård ved at klikke her. Af hensyn til køkkenet er der tilmeldingsfrist 15. maj. Billetter kan også købes ved Dahls Bøger, Godthåbsvej 227.